• e-Devlet
  • İçişleri Bakanlığı
  • Emniyet Genel Müdürlüğü
  • Bitlis Valiliği
  • Diğer İl Emniyet Müd.

İl Emniyet Müdürlükleri

BİTLİS EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ
BİTLİS EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ
BİTLİS EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ
  • MÜDÜRLÜĞÜMÜZ
    Hakkımızda İl Emniyet Müdürümüz Tarihçe Yöneticilerimiz Polisevi Şehitlerimiz Sıkça Sorulan Sorular
  • HİZMETLERİMİZ
    Trafik İşlemleri Özel Güvenlik İşlemleri Eğitim İşlemleri
  • İŞLEMLER
    İhbar EDS Noktaları Kayıp Şahıs/Çocuk Sorgulama Kimliği Belirsiz Cesetler Sınav Sonuç e-Devlet Hizmetleri Kiralık Araç Bildirim Sistemi
  • GÜNDEM
    Haberler Duyurular Galeri
  • İLETİŞİM
    İl Emniyet Müdürlüğü İlçe Emniyet Müdürlükleri/Amirlikleri
°C
2
Mart2021
Parçalı Bulutlu
23
°C
5 Günlük Hava Tahmini
temizle
  • MÜDÜRLÜĞÜMÜZ
    • Hakkımızda
    • İl Emniyet Müdürümüz
    • Tarihçe
    • Yöneticilerimiz
    • Polisevi
    • Şehitlerimiz
      • Şehitlerimiz
    • Sıkça Sorulan Sorular
  • HİZMETLERİMİZ
    • Trafik İşlemleri
    • Özel Güvenlik İşlemleri
    • Eğitim İşlemleri
  • İŞLEMLER
    • İhbar
    • EDS Noktaları
    • Kayıp Şahıs/Çocuk Sorgulama
    • Kimliği Belirsiz Cesetler
    • Sınav Sonuç
    • e-Devlet Hizmetleri
    • Kiralık Araç Bildirim Sistemi
  • GÜNDEM
    • Haberler
    • Duyurular
    • Galeri
  • İLETİŞİM
    • İl Emniyet Müdürlüğü
    • İlçe Emniyet Müdürlükleri/Amirlikleri

İHA FAALİYETİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

T.C.

BİTLİS VALİLİĞİ

İl Emniyet Müdürlüğü

İHA FAALİYETİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

Bitlis İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Polis bölgesi sınırları içerisinde İHA-0 İHA-1 Drone faaliyeti gerçekleştirmek isteyen kişi/kurum/işletmeler SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) ‘nün İnsansız Hava Araçları Sistemleri Talimatı (SHT-İHA) ile belirlenen şartlar uygun olarak SPORTİF, AMATÖR veya TİCARİ uçuş izini almaları dahilin de faaliyetlerini icra edebileceklerdir.

İlgili talimat namede belirtilen usül ve esaslar aşağıda belirtilmiştir.

İHA (DRONE) İLE UÇUŞ YAPABİLMEK İÇİN ARANAN ŞARTLAR

İnsansız Hava Araçları Sistemleri Talimatı  (SHT-İHA)

MADDE 11  –

 (1)  İHA-00 ve  IHA-1  kategorisindeki hava araçlarının kayıtları  Genel Müdürlük tarafından elektronik ortamda oluşturulan “Kayıt Sistemi” üzerinden yapılacaktır.

 Hükmü gereğince uçuş yapılmak istenen Drone SHGM internet sitesi (https://iha.shgm.gov.tr/public/index?ReturnUrl=%2f) üzerinden kayıt yaptırılmış olmak zorundandır.

(4) Ticari olarak kullanılan İHA0/İHA1 ve sistemlerine sahip kişi/işletme/pilot aşağıdaki bilgileri oluşturacağı dosyada hazır bulundurarak asgari 3 yıl muhafaza altına alır ve kamu kuruluşları tarafından yapılacak denetlemelerde ibraz eder:

a) Genel Müdürlükten alınan kayıt/kimlik numarası.

b) Hava aracına ait tüm bilgiler.

c) Uçuş kayıtları.

 (5) İHA0/İHA1 ve sistemlerinin sahibi/işleticisi/pilotu “Kayıt Sistemi” tarafından oluşturulacak etiketi İHA ve sistemlerinin üzerine ayrı ayrı yapıştırmaktan veya verilen kodu silinmeyecek şekilde yazmaktan sorumludur. (İHA kayıt sistemi için bkz. https://iha.shgm.gov.tr/public/register

MADDE 8 –(6) (Mülga: 12/06/2017 tarih ve 52217814-010.07/E.385 sayı)

Ticari amaçla uçurulmak istenen İHA’lardan İHA0 ve İHA1 sınıfında olanlar en az İHA2 sınıfında istenen belgeleri sağlamak zorundadır ve yapılan değerlendirme sonucunda söz konusu İHA0 ve İHA1 sınıfı İHA’lara Özel Uçuş İzin belgesi düzenlenir. (Kaynak için bkz. https://iha.shgm.gov.tr/public/index?ReturnUrl=%2f)

Yetkilendirilmiş Eğitim kuruluşları ve İHA pilot lisansı alacak kişiler

Yetkili Eğitim Kuruluşları için bkz.( https://iha.shgm.gov.tr/public/yetkili-ucus-okullari

GEÇİCİ MADDE 4 –

(1) Genel Müdürlük tarafından İHA0, İHA1, İHA2 ve İHA3 kategorilerinde eğitim vermek üzere yetkilendirilen eğitim kuruluşları mevcut durumlarını bu Talimatın yayımı tarihinden itibaren en geç 12 ay içerisinde bu Talimatın ilgili hükümlerine uygun hale getirmek zorundadır. Bu süre içerisinde bu Talimat hükümlerine uygun hale getirilmeyen kuruluşların eğitim yetkileri iptal edilir.

(2) Bu talimatın yayımından önce İHA pilot lisansı için başvuru yapacak kişilerin arşiv kayıtlı adli sicil belgelerinin inceleme işlemleri bu talimat hükümlerine göre yapılır

 

UÇUŞ İZNİ, UÇUŞA YASAK BÖLGELER, UÇUŞ ŞARTLARI, UÇUŞ İZNİ GEREKLİLİKLERİ

İnsansız Hava Araçları Sistemleri Talimatı  (SHT-İHA)

MADDE 17 –(Değişik: 05/07/2019 tarih ve 52217814-010-E.7804 sayı)  

(1) İHA0 ve İHA1 sınıfı İHA’lar için;

a) Ticari faaliyetler dışında sportif ve amatör amaçla gerçekleştirilecek uçuşlarda, bu Talimatta belirtilen kurallara uyulmak kaydı ile, serbest (yeşil) bölgelerde Genel Müdürlükten uçuş izni Kayıt sistemi tarafından otomatik verilir. Bu sınıflar için mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından yasaklanan yer ve zamanlarda uçuş yapmak yasaktır.

b) Özel izne tabi (kırmızı) bölgelerde yapılacak her türlü uçuşlarda ise 10 iş günü öncesinden gerekçesi ile birlikte Genel Müdürlük resmi internet sayfasında yer alan İHA Uçuş İzni Talep Formu ile başvuru yapılır. (İHA Uçuş İzin Talep Formu İçin bkz. https://iha.shgm.gov.tr/public/register )

 c) İzne tabi bölgelerde, yapılacak her türlü uçuşlarda ise 5 iş günü öncesinden Genel Müdürlük tarafından oluşturulan resmi internet sayfası üzerinden başvuru yapılır. (İHA Uçuş İzin Talep Formu İçin bkz. https://iha.shgm.gov.tr/public/register )

ç) İzne tabi bölgelerde Genel Müdürlükçe oluşturulan web tabanlı sistem üzerinden 400 feet altında yapılacak uçuşlar için yapılan başvurular ilgili mülki idare amirlikleri tarafından incelenir ve uygun görülmesi halinde söz konusu talebe ilişkin NOTAM yayınlanır. İlgili sivil/askeri kurumlar ve Genel Müdürlük tarafından lüzumu halinde söz konusu izin iptal edilebilir.

            d) Uçuş izni alınması halinde; işletici/pilot/şahıs tarafından Türkiye AIP’sinde yer alan hükümlere ve belirtilen diğer kurallara uyulması zorunludur.

e) İHA ile uçuşların gerçekleştirilebilmesi amacıyla tesis edilen serbest (yeşil) bölgeler Türkiye AIP’si ENR 5.5 bölümünde ilan edilir. Söz konusu sahaların güncelliği her yıl Genel Müdürlükçe kontrol edilir.

f) İzne tabi bölgelerde 400 feet üzerinde yapılacak her türlü uçuşta en az 10 iş günü öncesinden gerekçesi ile birlikte Genel Müdürlük resmi internet sayfasında yer alan İHA Uçuş İzni Talep Formu ile başvuru yapılır. (İHA Uçuş İzin Talep Formu İçin bkz. https://iha.shgm.gov.tr/public/register )

Özel izne tabi bölgeler (Değişik: 05/07/2019 tarih ve 52217814-010-E.7804 sayı)            .        

  MADDE  18  –  (1) (Değişik: 05/07/2019 tarih ve 52217814-010-E.7804 sayı) 

Özel izne tabi (kırmızı) bölge olarak tanımlanan ve aşağıda yer alan sahalarda risk analizi yapılmadan ve Genel Müdürlükten izin alınmadan herhangi bir sınıftaki İHA ile uçuş yapılması yasaktır:

a) İrtifaya bağlı olmaksızın havalimanlarında, en yakında bulunan pistin kenarından 5 NM (9 km) mesafeden daha yakın sahada,

b) İrtifaya bağlı olmaksızın seyrüsefer yardımcı cihazları, heliport, heliped, hava parkı, Genel Müdürlük resmi internet sitesinde  yayınlanmış olan denize/iniş kalkış alanları, vb. merkez olmak üzere 5 NM (9 km) yarıçaplı sahada,

c) 400 ft üzerinde yapılacak uçuşlarda,

ç) Türkiye AIP’si ENR 5.1 bölümünde yer alan “Yasak, Tahditli ve Tehlikeli Sahalar”da,

d) Askeri binalar ve tesisler, cezaevi, akaryakıt depoları ve istasyonları, silah/fişek fabrika ve depoları gibi kritik yapı, tesis ve varlıkların çevresinde;

 e) NOTAM ile ilan edilen sahalarda,

 

UÇUŞ ŞARTLARI VE ALAN GEREKLİLİKLERİ

MADDE 19 –(Değişik: 05/07/2019 tarih ve 52217814-010-E.7804 sayı)

(1) İHA0 ve İHA1 sınıfındaki İHA’lar ile serbest (yeşil) bölgelerde gerçekleştirilecek uçuşlarda mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından yasaklanmayan yer ve zamanlarda uçulması durumunda;

a) Sadece görerek meteorolojik koşulların sağlandığı durumlarda, gündoğumu-günbatımı saatleri arasında ve en az 2 km görüşe açık havalarda uçuş gerçekleştirilebilir,

 b) İHA, yatayda 500 metreyi geçmeyecek şekilde pilotun görüş alanında olmalıdır,

c) Yerden (AGL) 400 feet (120 metre) yüksekliğin üzerine çıkılmamalıdır,

ç)  İnsan ve yapılardan en az 50 metre uzaklıkta uçuş gerçekleştirilmelidir.

(5) (Değişik: 05/07/2019 tarih ve 52217814-010-E.7804 sayı) İHA uçuşları için havaalanı, heliport ya da hava parkı gerekliliği yoktur. Bununla birlikte, İHA0 ve İHA1 sınıfındaki İHA’lar için sportif/amatör ve bireysel amaçlı uçuşlarda serbest (yeşil) bölgeler dışında uçuş yapılamaz.

(7)

c) İHA kullanıcıları ve pilotları sistem üzerinden verilen uçuş izinlerinin iptali/güncellenmesi ihtimaline karşı söz konusu izinlere ilişkin sistem tarafından gönderilecek bildirimleri takip etmekten ve bu bildirimlere uymaktan sorumludur.

MADDE 20 –

 (1) Uçuşlar esnasında, diğer hava araçları ile ayırmayı sağlamak ve çarpışmayı önlemek İHA pilotunun sorumluluğundadır.

 (2) Gürültü limitleri için, ICAO tarafından yayımlanmış Ek-16’nın ilgili bölümleri esas alınacaktır. 

MADDE 21 –

(1) Ayrılmış hava sahalarında operasyon yapan İHA kendisi için tahsis edilen ve NOTAM’lanan sahaların dışında uçuş yapamaz.

 (2) Ayrılmış sahalara giriş ve çıkışlar dâhil olmak üzere İHA’nın diğer hava araçları ve mânialarla ayrılması sorumluluğu İHA pilotuna aittir.

MADDE 25 –

(1) İHA işleticisi ve pilotu, İHA’nın terör saldırılarında veya kamunun güvenliğini tehlikeye düşürecek herhangi bir yasadışı eylemde kullanılmasını önlemek amacıyla İHA sisteminin ve aracının dışarıdan müdahalelere karşı güvenliğini sağlamakla yükümlüdür.

 (2) İHA sahibi ve pilotu EK-2'de verilen güvenlik taahhütnamesindeki tedbirleri almakla yükümlüdür. Bu kapsamda Genel Müdürlüğe taahhütte bulunur.

 (3) İHA operasyonlarının uygunluğu Genel Müdürlük ve/veya ilgili mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından denetlenebilir.

 

İZİNSİZ UÇUŞ OPERASYONLARI GERÇEKLEŞTİRİLMESİ DURUMUNDA

UÇUŞ EKİBİNİN KARŞILAŞABİLECEĞİ SORUMLULUKLAR

MADDE 25 –

(1) İHA işleticisi ve pilotu, İHA’nın terör saldırılarında veya kamunun güvenliğini tehlikeye düşürecek herhangi bir yasadışı eylemde kullanılmasını önlemek amacıyla İHA sisteminin ve aracının dışarıdan müdahalelere karşı güvenliğini sağlamakla yükümlüdür.

            (2) İHA sahibi ve pilotu EK-2'de verilen güvenlik taahhütnamesindeki tedbirleri almakla yükümlüdür. Bu kapsamda Genel Müdürlüğe taahhütte bulunur.

            MADDE 26 –

 (1) Genel Müdürlükten izin almayı gerektiren operasyonlar için izin alınmadan İHA uçuşu yapılması ve verilen yetkiler ile belirlenen hava sahaları dışında operasyon gerçekleştirilmesi hallerinde ilgili şahıs ve işletmeye 2920 sayılı Kanunun 5 inci kısmında yer alan ceza hükümleri uygulanır.

            MADDE 27 –                                                                                                                                .                                                                                                                                                                        (1) 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununun “Yasaklar” başlıklı 93üncü Maddesinde yer alan hükümlerin ve bu Talimatın aksine hareket edilmesi, SHY-İPC kapsamında cezai yaptırımlara tabiidir.

            (2) İHA sahibi aşağıdakilerden sorumludur; a) İHA ve sistemlerinin kategorisine göre üretici  ya  da Genel Müdürlük  tarafından belirlenen şartlarda muhafaza edilmesinden, b) İHA ve sistemlerin uçuş emniyetini tehlikeye düşüren olaylarını, en geç 48 saat içerisinde Genel Müdürlüğe rapor etmekten.

            (3) Genel Müdürlük tarafından onaylanmayan değişikliklerin sistemde yapılması veya bu Talimattaki hükümlere aykırı iş ve işlemler yapılması durumlarında, Genel Müdürlük tarafından yayınlanan sertifikalar, izinler ve verilen haklar sona erer. Genel Müdürlük sertifikaların, izinlerin ve beyanların geçerlilik şartlarının korunduğunu doğrulamak için rastgele denetimler yapma hakkını saklı tutar.

            (4) İHA sahibi ve pilotu özel hayatın gizliliği ve mahremiyeti konusuna özen gösterir. Aksi halde 26/09/2014 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili Maddeleri kapsamındaki hükümler uygulanır

 

GEREKLİ BİLGİLER

İHA Tanımları ve Sınıflandırmaları

Azami kalkış ağırlıkları referans alınarak İHA’lar 4 ayrı sınıfa ayrılır:

a) İHA0: Azami kalkış ağırlığı 500 gr (dâhil) – 4kg aralığında olan İHA’lar,

b) İHA1: Azami kalkış ağırlığı 4 kg (dâhil) – 25 kg aralığında olan İHA’lar,

c) İHA2: Azami kalkış ağırlığı 25 kg (dâhil) – 150 kg aralığında olan İHA’lar,

ç) İHA3: Azami kalkış ağırlığı 150 kg (dâhil) ve daha fazla olan İHA’lar.

            Hava Aracı Kullanıcılarının İhtiyaç Duyabileceği Kısaltmalar

a) ADS-B: Otomatik Bağımlı Gözetim Yayını,

b) AGL: Yer Yüzeyinden Yükseklik,

c) AIP: Havacılık Bilgi Yayını,

ç) AMM: Hava aracı Bakım El Kitabı,

d) AR-GE: İnsansız Hava Aracı üretimi ve geliştirilmesi amacıyla yapılan araştırma geliştirme uçuşları

e) ATC: Hava Trafik Kontrolü,

f) CTR: Kontrol Bölgesi,

g) EASA: Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı,

ğ) EUROCONTROL IFPS: Avrupa Seyrüsefer Hava Emniyeti Teşkilatı Entegre Uçuş Plan İşleme Sistemi,

h) GTİP: Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu,

ı) ICAO: Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu,

i) IFR: Aletli Uçuş Kuralları,

j) IMC: Aletli Uçuş Meteoroloji Şartları,

k) IR: Aletli Uçuşa Yetkili,

l) Mode-S Transponder: Mod-S Vericisi,

m) MPD: Bakım Programı Dokümanı,

n) PPL: Hususi Pilot Lisansı,

o) R/T: Alıcı/Verici,

ö) SHGM: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü,

MÜDÜRLÜĞÜMÜZ

  • Hakkımızda
  • İl Emniyet Müdürümüz
  • Tarihçe
  • Yöneticilerimiz
  • Polisevi
  • Şehitlerimiz
    • Şehitlerimiz
  • Sıkça Sorulan Sorular

HİZMETLERİMİZ

  • Trafik İşlemleri
  • Özel Güvenlik İşlemleri
  • Eğitim İşlemleri

İŞLEMLER

  • İhbar
  • EDS Noktaları
  • Kayıp Şahıs/Çocuk Sorgulama
  • Kimliği Belirsiz Cesetler
  • Sınav Sonuç
  • e-Devlet Hizmetleri
  • Kiralık Araç Bildirim Sistemi

GÜNDEM

  • Haberler
  • Duyurular
  • Galeri

İLETİŞİM

  • İl Emniyet Müdürlüğü
  • İlçe Emniyet Müdürlükleri/Amirlikleri
  • MÜDÜRLÜĞÜMÜZ
    • Hakkımızda
    • İl Emniyet Müdürümüz
    • Tarihçe
    • Yöneticilerimiz
    • Polisevi
    • Şehitlerimiz
      • Şehitlerimiz
    • Sıkça Sorulan Sorular
  • HİZMETLERİMİZ
    • Trafik İşlemleri
    • Özel Güvenlik İşlemleri
    • Eğitim İşlemleri
  • İŞLEMLER
    • İhbar
    • EDS Noktaları
    • Kayıp Şahıs/Çocuk Sorgulama
    • Kimliği Belirsiz Cesetler
    • Sınav Sonuç
    • e-Devlet Hizmetleri
    • Kiralık Araç Bildirim Sistemi
  • GÜNDEM
    • Haberler
    • Duyurular
    • Galeri
  • İLETİŞİM
    • İl Emniyet Müdürlüğü
    • İlçe Emniyet Müdürlükleri/Amirlikleri

© 2019  Bitlis Emniyet Müdürlüğü